Parmigiano di melanzane til 4-8

Tomatsaucen

  • 4-5 fed hvidløg
  • god olivenolie til stegning
  • 3 ds hakkede, flåede tomater
  • 3 peperoncini (tørrede chili)
  • en god håndfuld friske basilikumblade
  • 1 dl rødvin
  • 2 anjoser skåret i små stykker
  • 3 mellemstore auberginer
  • mere god olivenolie til stegning
  • ca. 150-200 g frisk mozzarella – gerne buffalo
  • revet parmasan i generøse mængder

Artiskokker (cartiofi) – en helt anden historie

 

Vi nyder den lette adgang til friske – og billige – artiskokker. Hvad angår tilberedning af artiskokkerne, giver jeg ordet til Aarstiderne, der på glimrende og anskuelig vis fortæller, hvordan du man tilberede dem på 3 forskellige måder – se her.

Altså rå-marineret, kogt og friteret i olivenolie. Den sidste tilberedningsform kaldes hernede Carciofi alla Giudia – artiskokker på jødisk vis. De smager forrygende, som meget af det ikke-så-sunde gør 🙂 Prøv dem alligevel – fx i Rom, hvor de fås på mange restauranter.

Maden hernede giver os rigtig mange glæder. For mange, nok 🙂 Måltider af lokale råvarer tilberedt efter regionens opskrifter slår sjældent fejl. Jeg gengiver her nogle af de retter, der har fået næsten rituel karakter for os hernede. Jeg starter med en enkelt ret og bygger løbende på.

 

Skøn ovnret med auberginer og generøse mængder af revet parmesan og frisk mozzarella – nyd den som forret eller hovedret.  Parmigiano di melanzane glimrer hverken ved at være fast food eller slankemad, men nydelsesværdien er høj.  Du kan evt. give en salat før eller efter, hvis du serverer den som hovedret. Nedenfor er der forret til 8 og hovedret til 4-6.

 

 

Ovn: ca. 25 minutter ved 220 grader i traditionel ovn

Start med at tilberede tomatsaucen: Tryk hvidløgsfeddene flade med en stor kniv og svits dem let i olivenolie. Tilsæt tomater, de 3 peperoncini (der skal fiskes op og smides væk senere), ansjoser, ca. 10-15 basilikumblade i grove stykker og en anelse salt. Lad saucen simre i ca. en god halv time – tilføj vin, lad simre lidt mere og smag til. Peperoncinierne fiskes op, når de har afgivet passende smag til saucen. Lad saucen hvile, mens du steger auberginerne.

 

Skær auberginerne i 1 cm tykke skiver (på tværs). Steg dem gyldne og bløde i olivenolie – langsomt og ved lav varme. Der går en del olie til
– du kan evt. lade auberginerne afdryppe på et stykke køkkenrulle, hvis du vil reducere mængden.

 

Smør lidt af tomatsaucen i bunden af et ovnfast fad. Læg så et lag auberginer, et lag meget tyndt skåret mozzarellaost, masser af revet parmesan og nogle basilikumblade. Fortsæt med at bygge op i lag, til du har brugt alle ingredienser – sørg for, at der øverst drysses et lag parmesan.

 

Sæt fadet i en varm ovn og bag den ca. 25 minutter. Server den let afkølet – den er allerbedst, når den er lun.

 

Nu kan du passende hælde et glas af Marco Carpinetis økologiske rødvin op i glasset. Skål!

(I morgen kan man jo altid løbe en tur op til Madonna del Soccorso og forbrænde både parmesan og rødvin).

 

Kok og Stylist: Else Høst
Fotograf: Erik Farmann