Ninfa haven

Ninfa Haven – Valvisciolo klosteret

Haven har en unik biotopi og flora, og mange forskellige klimazoner er på forunderlig vis samlet her på det begrænsede areal, der ligger i læ af Lepiner-bjergene for foden af byen, Norma, der knejser helt ude ved kanten af bjergene.

Ninfahaven i skumring, Fogliano-søen

Ninfa Haven – Valvisciolo klosteret – frokost i Bassiano – og måske kaffe i Sermoneta

Snyd ikke jer selv for et besøg i Ninfa haven, hvis den er åben, mens I er her. Den enestående, romantiske have, der er under WWF ‘s beskyttelse, blev i 2015 erklæret verdens smukkeste af New York Times. Blomster, træer og buske indgår i nøje planlagt samspil med middelalderlige ruiner og krystalklare vandløb. For at beskytte haven og dens sjældne bestand af fugle, sommerfugle og insekter, er Ninfa-haven kun åben få lørdage og søndage i sommerhalvåret. Besøg endelig haven, hvis du er så heldig, at den er åben. Billetter kan evt. bestilles online her.

Du kan læse mere om Ninfa-haven og den indflydelsesrige fyrstefamilie, Caetani, der har etableret haven på ruinerne af den forladte middelalderby i en smuk bog, der står i TV-stuen i vores hus. Og her.

Du kan også få et indtryk at haven på denne Facebook side.

Som et kuriosum kan jeg fortælle, at Ninfahaven også indgår i den unge, danske lyriker, Asta Olivia Nordenhofs, topanmeldte debut-bog Et ansigt til Emily

Kør ned i Cori Valle mod Doganello/Latina Scalo. Når I kommer til Doganello, så drej til venstre i rundkørslen mod Ninfa haven

I Sermoneta er Castello Caetani – de første Caetaniers borg fra 1200-tallet – også et besøg værd. Og vil du fortsætte i den spændende Caetani-families spor, kan du også besøge Palazzo Caetani i Cisterna Læs mere her. Familien havde selvfølgelig også et  palads i Rom, men i modsætning til de andre magtfulde fyrstefamilier – fx Orsini, Colonna, Faranesi – foretrak Caetanierne landlivet og opholdt sig for det meste nær deres agrare besiddelser. Om sommeren var ophold ved Fogliano-søen i høj kurs – i en periode i selskab med den franske konge og dronning (af Savoyen). Caetanierne tilhørte nemlig det “hvide” aristokrati, der lagde afstand til kirken og støttede kongen.

Kør videre i retning mod Bassiano.

Gør stop ved det smukke lille Valvisciolo kloster og nyd klosterhaven og Sct. Laurence kapellets frescoer fra 1586-89 af Niccolò Circignani.
I kan også på betsemte tidspunkter får en rundvisning.

Fortsæt mod Bassiano – en lille intakt middelalderby, der er meget smukt og diskret istandsat. Spis frokost på restauranten La Corva (kurven..) der ligger lige før Bassiano i det sidste sving på højre hånd inden byen…sæt jer udendørs under vinrankerne, hvis vejret og årstiden tillader det. Kommer I her en søndag, er det en god idé at sikre jer et bord tæt på kl. 13. Kommer I meget senere, er det ikke sikkert, der er plads, for søndag frokst er den store familie spise-ude dag.

Besøg evt. Sermoneta på vejen hjem, hvis I orker mere. Her er en rundvisning på borgen altid en oplevelse.

Profil

Huset ligger på de allerbedste m2 i Cori. I det historiske centrum af Cori Monte (den høje bydel) ligger huset lige i svinget, der hvor via della Republica glider over i via Veneto og landskabet åbner sig mod havet og Pontina sletten (Roms køkkenhave).

Kontaktoplysninger
Cori-rom Via della Repubblica 18 04010 Cori LT Italien
(+45) 20 23 70 65
madssoegaard@hotmail.com

 

Designet af Standoutmedia