Herkules templet – Coris ubestridte ikon

Jorgen Roeds maleri The temple of Hercules at Cori, 1838, Statens Museum for Kunst

Jakob Philipp Hackert, The Temple of Hercules in Cori near Velletri, 1783

Giovanni Battista Piranesi (Italian, Mogliano Veneto 1720–1778 Rome) – 1764. Piranesi tegninger kan ses på Cori Museum, der er forskningsbaseret.

Ingen tvivl: Herkules templet er Coris stolthed og vartegn. Det lille tempel, der knejser mod syd på byens kapitolområde i Cori Monte, inkarnerer byens identitet og borgernes ”nationalfølelse”. Da Notre Dame brændte i foråret 2019 blev det formuleret klart på cori-borgernes FaceBook side còri mé bbéglio: ”Hvilken tragedie! Det ville svare til, at vi mistede Herkules templet!”. Tydeligere kan det vist ikke udtrykkes.

 

Det antikke tempel fra ca. år 80 a.c., som kan nydes fra tagterrassen, har da også været genstand for mange berømte kunstneres skaberkraft igennem århundreder, og deres afbildninger har utvivlsomt været råstof i den mytologiseringsproces, der gennem mange generationer har givet templet status af ikon.

 

At myten lever og genbekræftes dagligt, kan man forvisse sig om på còri mé bbéglio, hvor borgere hver dag poster fotos af deres elskede tempel: forfra bagfra, fra siden, ved solnedgang, i morgenlys, i regn, i sne, i pink belysning (på Støt Brysternes dag) eller scenograferet af dansere eller musikere ved af af de kulturelle events.

 

Historien fortæller, at da Rafael i 1500-tallet blev udnævnt til arkitekt for Vatikan-basilikaen tog han til Cori for at tegne og opmåle Herkules Templet. Han skulle angiveligt under sit ophold her have mødt en smuk bondepige, som inspirerede ham til et af hans mest berømte madonna malerier.

 

I 1838 opsøgte den danske maler Jørgen Roed, Raphaels inspirationskilde og malede et billede af Herkulestemplet. Han var sammen med maleren, Constantin Hansen, på dannelsesrejse og d’herrer vandrede til fods fra Rom gennem Albano, Velletri, Norma og Cori – det var før Facebooks tid! –  for at ende i Napoli. Det var på selvsamme rejse, der varede et par år, Constantin Hansen malede, eller blev inspireret til sit berømte maleri Et selskab af danske kunstnere i Rom

 

Roeds maleri hænger i dag på Statens Museum for Kunst.

Også Constantin Hansen udarbejdede  en skitse af templet – den er nævnt i forskellige kilder, men hvor den findes i dag, vides ikke. Bindesböll, der ligger på gulvet i Constantin Hansens maleri Et selskab af danske kunstnere i Rom
har, som jeg husker det, også tegnet en skitse af Herkules templet, men desværre har jeg ikke kilden.

 

Den tyske landskabsmaler, Jakob Philipp Hackert, skabte i 1783 værket The Temple of Hercules in Cori near Velletri. Maleriet ejes i dag af The J. Paul Getty Museum

 

Så er der selvfølgelig Piranesis berømte tegninger – mere præcist Giovanni Battista Piranesi (Italian, Mogliano Veneto 1720–1778 Rome) – 1764. Piranesi tegninger kan ses på Coris Museum, der er forskningsbaseret. Nørder, der kan italiensk kan jo overveje at lade sig oplyse af denne konference

 

Det seneste en af mine gode arkitekt-venner har fundet, er en skitse af  Cori tegnet af den engelske maler William Turner – i en notesbog på Tate gallery i London. Skitsen er tegnet nede fra fladlandet – altså sletten.

Herkules templet er nævnt i mange arkitekturbøger – fx denne

Også Encyclopædia Britannica skriver lidt.

Og tænk sig: dette berømte tempel får du første parkets udsigt til såvel fra balkonen som fra husets tagterrassen.

I Cori er der rig lejlighed til at nyde den spiselige del af kulturen

 

 

 

 

 

 

 

Et enestående feriehus – oplagt til en alsidig kulturferie (mad og vin er jo også kultur!). Lej hus i Italien. Feriehus i Cori – med udsigt. Ferielejlighed med tagterrasse.

Ja, ja – disse sidste umotiverede sætninger er til ære for Google 🙂