Kulturens hule

Namedropping fra Cori-kulturen

Feriehuset har ikke alene Coris bedste beliggenhed. Fra husets tagterrasse og balkon er der en enestående udsigt til bl.a. det antikke Herkules Tempel og Circeo bjerget, hvor Odysseus ifølge Homers epos gik i land til troldkvinden Kirke.

Jakob Philipp Hackert, The Temple of Hercules in Cori near Velletri, 1783

Malere & arkitektur

Da Rafael i 1500-tallet blev udnævnt til arkitekt for Vatikan-basilikaen tog han til Cori for at tegne og opmåle Herkules Templet. Han skulle angiveligt under sit ophold her have mødt en smuk bondepige, som inspirerede ham til et af hans mest berømte madonna malerier.

I 1838 opsøgte den danske maler Jørgen Roed, Raphaels inspirationskilde og malede et billede af Herkulestemplet. Han var sammen med maleren, Constantin Hansen, på dannelsesrejse og d’herrer vandrede til fods fra Rom gennem Albano, Velletri, Norma og Cori – det var før Facebooks tid! – for at ende i Napoli.

Roeds maleri hænger i dag på Statens Museum for Kunst.

Også Constantin Hansen udarbejdede en skitse af templet – den er nævnt i forskellige kilder, men hvor den findes i dag, vides ikke.

Den tyske landskabsmaler, Jakob Philipp Hackert, skabte i 1783 værket The Temple of Hercules in Cori near Velletri. Maleriet ejes i dag af The J. Paul Getty Museum

Så er der selvfølgelig Piranesis berømte tegninger – mere præcist Giovanni Battista Piranesi (Italian, Mogliano Veneto 1720–1778 Rome) – 1764. Piranesi tegninger kan ses på Coris Museum, der er forskningsbaseret. Nørder, der kan italiensk kan jo overveje at lade sig oplyse af denne konference

Det seneste en af den tidligere ejers arkitekt-venner har fundet, er en skitse af Cori tegnet af den engelske maler William Turner – i en notesbog på Tate gallery i London. Skitsen er tegnet nede fra fladlandet – altså sletten.

Og tænk sig: dette berømte tempel får du første parkets udsigt til såvel fra balkonen som tagterrassen i mit hus.

Det var lidt namedropping fra fortiden – tilbage til i dag:

Huset har malerier på væggene (dog er der desværre ingen spektakulære navne at nævne! Bortset fra at der er købt kopier af Piranesis tegninger af Herkules Templet), god italiensk litteratur og masser af litteratur om Italien på hylderne, italienske kvalitetsfilm på DVD (og sikkert også lidt knap så lødigt) og cd’ere med italienske canzone, arier og anden italiensk musik. Og så er der alle kogebøgerne og bøgerne om italiensk madkultur.

Også i dag har Cori et levende kulturliv. Her kan du fx se den netop afgåede borgmester fra PD, Tommasi Conti o.a., recitere poesi på coresisk af Cesare Chiominto – med et stykke flydende kultur i højre hånd. Cori har sin egen dialekt. Således kan man købe en italiensk-coresisk ordbog. Også børnene lærer deres lokale kultur at kende.

Coris enestående kor, Lumina Vocis, skal du endelig ikke gå glip af, hvis du får muligheden for at høre det. Koret farter dog Europa rundt, så det er sjældent, man kan opleve det i Cori. Ellers kan du få en smagsprøve her. Som man kan se på korets hjemmeside, har Henning Nielsen (ham der “opdagede” Cori ligesom Columbus opdagede Amerika:-)) givet navn til en årlig event. Eventen blev institueret til minde om Henning Nielsen i 2010, hvor han døde.

Film, litteratur, musik… og kogebøger

I huset finder du mange af de klassiske Fellini-film, film med Sophia Loren og Marcello Mastroianni, tidlige film-noir film som fx. cykeltyven og nyere italienske film af fx. Tornatore og Benigni.

Bl.a. Lampeduso, Calvino, Umberto Eco, Elsa Morante, Roberto Saviano er repræsenteret i bogreolen, der også rummer bøger OM Rom, om italiensk historie, kunst og kultur (herunder om mafiaen!) af bl.a. Mogens Nykjær, Thomas Harder, Steen Bo Frandsen. Elena Ferrantes fantastiske romanserie fra Napoli står selvfølgelig også på hylden – alle 4 bind sammen med det store hit: Antonio Penacchi’s Moussolini-kanalen flot oversat af Thomas Harder. Den fortæller i krønnikens form historien om området rundt om Cori fra ca. 1900.

Og selvfølgelig finder du også Goethes Italienische Reise, H.C. Andersen rejseskildringer og Stendhals Vandringer i Rom.

Når der nu er udsigt til Circeobjerget er det oplagt, at også Otto Steen Dues ekvilibristiske oversættelser eller rettere gendigtninger af Illiaden og Odysseen er at finde.

Også kogebøger og kulturhistoriske bøger om italiensk mad finder du i rigt mål – af bl.a. Grøndahl, Harder, Alfredo Tesio, Rie Boberg, Hanne Bloch, Antonio Carlucci og Jamie Oliver. Jo da – selvfølgelig står Sølvskeen også og venter på dig.

Vi forsyner løbende huset med nye bøger og film, så samlingen vil vokse.

Som noget nyt har vi investeret i en akustisk guitar, så spilleglade kan udfolde sig.

Et enestående feriehus – oplagt til en alsidig kulturferie (mad og vin er jo også kultur!). Lej hus i Italien. Feriehus i Cori – med udsigt. Ferielejlighed med tagterrasse.

Ja, ja – disse sidste umotiverede sætninger er til ære for Google:-)

I Cori er der rig lejlighed til at nyde den spiselige del af kulturen

Profil

Huset ligger på de allerbedste m2 i Cori. I det historiske centrum af Cori Monte (den høje bydel) ligger huset lige i svinget, der hvor via della Republica glider over i via Veneto og landskabet åbner sig mod havet og Pontina sletten (Roms køkkenhave).

Kontaktoplysninger
Cori-rom Via della Repubblica 18 04010 Cori LT Italien
(+45) 20 23 70 65
madssoegaard@hotmail.com

 

Designet af Standoutmedia