Ture

Ture og Guides

Kør mod Velletri (vi anbefaler tidlig morgen, inden det bliver for varmt) og tag der den vestlige vej rundt om Nemisøen igennem Genzano. Inde i Genzano drejer I til højre af via Diana, og efter få minutter kommer I helt ned til søen. Parker ved Museo delle Navi Romane og start med gåturen halvvejs rundt om søen. I fortsætter bare ad Via Diana.

Café nær museet – med smuk udsigt til Nemisøen.

Gåtur rundt om Nemisøen– Besøg på museet med resterne af kejser Caligulas skibe – frokost i Genzano

Turen varer ca. en halv time hver vej i “normalt” ufanatisk gåtempo. Vælger I at lave den lille afstikker op til resterne af Dianas tempel, skal i lægge lidt tid til.

I kan selvfølgelig også starte med en kop morgenkaffe eller en kold cola på den lille restaurant, der ligger lige ved museet.

Lidt baggrund: Nemi har fået sit navn efter den romerske jagt-og månegudinde gudinde Dianas hellige lund Nemus Dianae. Dianakulten havde nemlig i perioden ca. 500 f.Kr.-150 e.Kr. sin store helligdom ved bredden af Nemisøen. Denne lund med tempel var den største helligdom i Italien på daværende tidspunkt, så det var ikke bare “endnu en helligdom”, men nok den helligste af alle. I 1800- og 1900-tallet fandt arkæologer rester af templet. Selv om Nemis mest kendte forbindelse til Danmark nok er forfatteren og tegneren Ulla Kampmanns restaurant lige uden for Nemi by, så er det nok indsatsen fra danske arkæologer med nu afdøde Pia Guldager Bilde i spidsen, der vil gå over i historien. De danske arkæologer deltog aktivt i udgravninger af både Dianas tempel og et palads ved den vestlige søbred, vist nok bygget af Cæsar . Endnu tidligere (i slutningen af 1800-tallet) havde den kunstelskende brygger Jacobsen (1842-1914) købt statuer og vaser fra Diana-helligdommen til sit nyetablerede Ny Carlsberg Glyptotek i København. Og der kan de stadig ses.

Caligulas’ skibe og Museo delle Navi Romane

Nemi-søen er også kendt for fundet af resterne af to enorme træskibe, som kejser Caligula fik bygget omkring år 40 e.kr. – vist nok til arrangerede søslag på søen (kald det vandleg). Resterne af de store skibe på søbunden har været synlige gennem det klare vand i mange århundreder, men der skulle en handlekraftig mand til, før interessen for dem, førte til aktive forsøg på at få fingrene i dem. Hvilket jo ikke var nemt.

Den handlekraftige mand var Mussolini J. I 1928 begyndte på hans initiativ et arbejde med at tømme søen for vand. Det foregik gennem det antikke Emissarie (en kanal) , og da der er meget vand i sådan en sø, varede det 4 år før søen var tørlagt og skibene kunne trækkes på land. De blev nu udstillet i et stort, nybygget museum ved søbredden. Men det var en kort fornøjelse. I 1944 gik skibene op i flammer formentlig antændt af tyske soldater på tilbagetrækning. Så det man i dag kan se på museet er kopier i understørrelse og en række originale enkeltdele. Nok et kort besøg værd (entreen er kun 3 euro), men forvent ikke moderne interaktiv museumsformidling!

Frokost i Genzano

Hvis I nu trænger til en frokost, kan vi anbefale La grotto i Genzano. Man sidder fint i deres “gårdhave” og mad, vin og betjening er af høj kvalitet – tilmed er priserne ikke meget højere end Cori-niveau. Eller I kan vælge restauranten på billedet – Diana, ovenfor søen, lige uden for Nemi by.

Profil

Huset ligger på de allerbedste m2 i Cori. I det historiske centrum af Cori Monte (den høje bydel) ligger huset lige i svinget, der hvor via della Republica glider over i via Veneto og landskabet åbner sig mod havet og Pontina sletten (Roms køkkenhave).

Kontaktoplysninger
Cori-rom Via della Repubblica 18 04010 Cori LT Italien
(+45) 20 23 70 65
madssoegaard@hotmail.com

 

Designet af Standoutmedia